Αρχικά, δημιουργήσαμε την ανάρτηση ιστολογίου για το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο «V2B: Δημιουργία ευκαιριών NFT στο Metaverse για Εκπαιδευόμενους ΕΕΚ Τέχνης» με αριθμό αναφοράς 2022-1-DE02-KA210-VET-000080828. Συντονισμός από την L4Y Learning for Youth GmbH σε συνεργασία με την Adana Cukurova Guzel Sanatlar και την EMC Services Ltd, το «NFTs στο Metaverse: Ευκαιρίες και Προκλήσεις». Το εκπαιδευτικό πλαίσιο στην εισαγωγική ανάρτηση. Ιδιαίτερα, το μετασύμπαν, με ψηφιακούς χώρους, είναι κεντρικό στην τεχνολογική πρόοδο. Τα NFT, μοναδικά ψηφιακά στοιχεία στην τεχνολογία blockchain, αναδιαμορφώνουν την ιδιοκτησία και τις συναλλαγές. Αυτή η ενότητα εξετάζει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη χρήση των NFTs. Οι εκπαιδευόμενοι κατανοούν τη δυναμική των NFT, τις ευκαιρίες, καθώς και τα εμπόδια. Γενικά, η ανάρτηση αφορά μαθητές που τους ενδιαφ΄έρουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες, ψηφιακές εφευρέσεις και οι διαδικτυακές σχέσεις. Μπορείτε επίσης να βρείτε περισσότερες αναρτήσεις ιστολογίου στην κατηγορία R2.
NFTs στο Metaverse: Μαθησιακοί Στόχοι
Κατανόηση της έννοιας του μετασύμπαντος και τη σημασία του στην ψηφιακή εποχή. Επίσης, ορισμός για τα μη αντικαταστάσιμα διακριτικά (NFT) και επεξήγηση της μοναδικότητάς τους και τις περιπτώσεις χρήσης τους. Επιπρόσθετα, προσδιορισμός των ευκαιριών που προσφέρουν τα NFT σε δημιουργούς, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες στο μετασύμπαν. Ανάλυση των προκλήσεων της δημιουργίας NFT, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών ανησυχιών και ζητημάτωπνευματικής ιδιοκτησίας. Τ΄έλος, εκτίμηση του πιθανού αντίκτυπου των NFT σε εικονικές οικονομίες, δημιουργικές βιομηχανίες και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις στο μετασύμπαν.
NFTs στο Metaverse: Εισαγωγή
Γενικά, το Metaverse περιγράφει ένα εντελώς αφοσιωμένο Διαδίκτυο. Ιδιαίτερα, η πρόσβαση στην εικονική πραγματικότητα και η αλληλεπίδραση με διάφορα περιβάλλοντα κάνει χρήση avatars και ψηφιακής τεχνολογίας. Συνεπώς, αυτή η ανάπτυξη υπόσχεται να μετασχηματίσει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας. Το Metaverse έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψηφιακή εποχή, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση, κοινοτική οικοδόμηση και ανθρώπινη σύνδεση. Επίσης, το Metaverse μπορεί να δημιουργήσει νέες μορφές κοινωνικής αλληλεπίδρασης και συνεργατικής δράσης. Είναι σημαντικό για προγραμματιστές, υπεύθυνους πολιτικής και την κοινωνία η συνεργασία για την αντιμετώπιση προκλήσεων και την προώθηση θετικών κοινωνικών αλλαγών. Τα NFT επίσης προσφέρουν διάφορες χρήσεις, όπως η αναπαράσταση ιδιοκτησίας και το δημιουργικό περιεχόμενο, ενισχύοντας την εμπειρία του Metaverse.
NFTs στο Metaverse: Ευκαιρίες
Ψηφιακή Τέχνη και Metaverse: Ένα νέο σύνορο
Αρχικά, υπάρχει συναίνεση σχετικά με τα οφέλη της συνεχούς εφαρμογής της τεχνολογίας, ιδιαίτερα στην ψηφιακή τέχνη. Προσφορά μιας νέα μέτρησης στους καλλιτέχνες για προβολή και πώληση των έργων τους σε ένα παγκόσμιο κοινό με ελάχιστους φραγμούς και στους καταναλωτές να έχουν μια απεριόριστη εμπειρία. Καθόλου περιορισμός σε φυσικό χώρο ή εισιτήρια εισόδου σε μουσεία. Το άρθρο συμβάλλει σε μια ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της ψηφιακής τέχνης και του μετασύμπαντος και του ρόλου του στη διαμόρφωση του διαδικτυακού πολιτισμού. [1]
Η Εξέλιξη του Ιστού: Από τη Σύνδεση στη Βύθιση
Ο Ιστός αρχικά δημιούργησε σύνδεση με όλους στον κόσμο ανά πάσα στιγμή. Η επανάσταση του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) ενέπνευσε την απομακρυσμένη σύνδεση και με συσκευές και με ανθρώπους. Η ανάπτυξη της έννοιας του σημασιολογικού Ιστού έγινε μέσω τεχνολογιών όπως το Πλαίσιο Περιγραφής Πόρων και η Γλώσσα Οντολογίας Ιστού. Αυτό υποστηρίζει έξυπνες εφαρμογές, όπως η διαχείριση πολυμέσων και η βελτιστοποιημένη αναζήτηση στον Ιστό [2], με υποστήριξη από υποπεδία τεχνητής νοημοσύνης (AI) (π.χ. μηχανική μάθηση, μηχανική όραση). Το μετασύμπαν αποτελεί ένα όραμα για την επόμενη εξέλιξη του Ιστού, επικεντρωμένο κυρίως στον τύπο επικοινωνίας (π.χ. από 2D σε VR/3D). Επίσης, την εμβάπτιση, αντανακλώντας την αυξανόμενη ανάγκη για έναν μετασχηματισμό Ιστού βασισμένο σε VR και την τεχνολογία που αντιμετωπίζει την μηχανική ανάγνωση περιεχομένου.
Ιστορικές προοπτικές για τα εικονικά περιβάλλοντα
Ωστόσο, η ιδέα ενός 3D Web ή Metaverse δεν είναι καινούργια. Οι τεχνολογικές δυνατότητες δημιουργίας διαδραστικών τρισδιάστατων εικονικών περιβαλλόντων είναι διαθέσιμες τα τελευταία 30 χρόνια. Για παράδειγμα, από το 1994, η Γλώσσα Μοντελοποίησης Εικονικής Πραγματικότητας (VRML) κάνει χρήση διανυσματικών γραφικών που μπορούν να αναπτυχθούν στον Ιστό, και υποστηρίζουν τη δημιουργία κοινοποιήσιμων τρισδιάστατων περιβαλλόντων. Το VRML ως προσθήκη προγράμματος περιήγησης είναι μια τεχνολογία που εξακολουθεί να κάνει χρήση σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών εφαρμογών, όπως καταδεικνύεται από τους Li et al. (θαλάσσια προσομοίωση [3]) και οι Yan et al. (Εκπαιδευτικά συστήματα βασισμένα σε VR [4]) και, στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού, οι Xiaobing et al. χρησιμοποιούν την τεχνολογία για την κεραμική ζωγραφική και τη συγχώνευση με την εικονική πραγματικότητα [5]. Μέχρι τώρα, με το περιεχόμενο 3D να είναι γραφικά βαρύ, η επεκτασιμότητα ήταν ένας μακροχρόνιος περιορισμός για ενημερώσεις ευρείας κλίμακας λόγω των υπολογιστικών ορίων.
Η ώθηση για 3D Web και το Metaverse σήμερα
Υπάρχει ώθηση προς έναν 3D Web [9] και αυτό το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το Metaverse [10] οδηγεί στη δημιουργία πλατφορμών βασισμένων σε 3D για εμπορικούς, ψυχαγωγικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τους Giannini et al., η ψηφιακή ταυτότητα του μουσείου εξελίσσεται με τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις στο Διαδίκτυο [11]. Η πανδημία COVID-19 και οι lockdown ενίσχυσαν αυτήν την εξέλιξη, με πολλές γκαλερί και μουσεία που προσέφεραν εναλλακτικές εικονικές εμπειρίες σε επισκέπτες [12]. Επίσης, η τεχνολογία ήταν επωφελής για εικονικές γκαλερί και εφαρμογές πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατεύοντας φυσικές ιστορικές τοποθεσίες από κλιματικές αλλαγές και πολέμους. Επίσης, επιτρέπει σε καλλιτέχνες να μοιράζονται δημιουργίες τους παγκοσμίως, σύμφωνα με τους Kantaros et al.
Η διασταύρωση της Τέχνης, της Τεχνολογίας και του Metaverse
Με την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας, αναμένουμε νέους τρόπους συνδυασμού των καλών τεχνών σε υπηρεσίες Web3D. Συνεπώς, η επέκταση των υπηρεσιών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης παρέχουν στους σύγχρονους καλλιτέχνες νέες τεχνικές και εργαλεία για την προβολή τους σε τρισδιάστατες ψηφιακές πλατφόρμες. Τα μη ανταλλάξιμα κουπόνια (NFT) επιτρέπουν στους ψηφιακούς καλλιτέχνες να κατοχυρώσουν την ιδιοκτησία και να προστατεύσουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τους [13]. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στους καλλιτέχνες να πωλούν τα σχέδιά τους ως μοναδικά ψηφιακά αγαθά, προσφέροντας δημόσια αναγνώριση της ιδιοκτησίας τους.
Το επιχειρηματικό τοπίο του Metaverse
Αρχικά, το metaverse προσφέρει στις εταιρείες ευκαιρίες για αλληλεπίδραση με τους καταναλωτές σε πολλούς τομείς, από την εκπαίδευση ιατρών έως την προβολή προϊόντων και την εργασία λιανικής. Μετά την Covid-19, τα υβριδικά και απομακρυσμένα περιβάλλοντα εργασίας καθιστούν τις εικονικές επιχειρηματικές εμπειρίες πιο σημαντικές για τη σύνδεση με ανθρώπους και πελάτες. Το metaverse προσφέρει μια καινοτόμο τρισδιάστατη πλατφόρμα όπου οι χρήστες συνδέονται, κοινωνικοποιούνται και πραγματοποιούν αγορές, ενώ τα κοινωνικά μέσα επωφελούνται από νέες ευκαιρίες για εικονικές επιδείξεις και γκαλερί.Επιπλέον, τα NFT στο blockchain επιτρέπουν την επαλήθευση της ταυτότητας και την πώληση ψηφιακών τεχνών ως μοναδικών αντικειμένων, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες.
The Future of the Metaverse and Digital Ownership
Καθώς η ψηφιακή τεχνολογία εξελίσσεται, το metaverse αναδεικνύεται ως μια έννοια που αιχμαλωτίζει την προσοχή όλων. Το metaverse δημιουργεί έναν διασυνδεδεμένο εικονικό χώρο όπου οι χρήστες αλληλεπιδρούν, κοινωνικοποιούνται, δημιουργούν και συναλλάσσονται. Επιπλέον, η εμφάνιση των NFT ενισχύει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και αλληλεπιδρούμε με την ψηφιακή σφαίρα, εισάγοντας μια νέα διάσταση ιδιοκτησίας και ανταλλαγής αξίας.
Ο ρόλος των NFTs στο Metaverse
Στον πυρήνα του, το μετασύμπαν αντιπροσωπεύει μια σύγκλιση ψηφιακών χώρων, θολώνοντας τα όρια μεταξύ του φυσικού και του εικονικού κόσμου. Τα NFT αναδεικνύονται σημαντικά, με δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν διακριτικά και να αντιπροσωπεύουν την ιδιοκτησία μοναδικών ψηφιακών στοιχείων. Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα (Bitcoin, Ethereum), τα οποία είναι ανταλλάξιμα και εναλλάξιμα, τα NFT είναι αδιαίρετα και διακριτά. Αυτή η ιδιαιτερότητα ανοίγει το δρόμο για μια πληθώρα ευκαιριών και προκλήσεων, και δημιουργεί ένα δυναμικό τοπίο για εξερεύνηση.
Προβλέποντας τις Προκλήσεις και Διαμορφώνοντας το Μέλλον
Στο πολύ κοντινό μέλλον, θα δούμε πώς οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί περιεχομένου και οι επιχειρηματίες θα κάνουν χρήση αυτής της τεχνολογίας για την επανάσταση της ψηφιακής ιδιοκτησίας και της αναδιαμόρφωσης ολόκληρων βιομηχανιών. Από εδώ, θα ξεπεράσουμε επίσης τις προκλήσεις που προκύπτουν στη σύνδεση μεταδεδομένων-NFT. Αυτά περιλαμβάνουν οικολογικές ανησυχίες, την πολυπλοκότητα της πνευματικής ιδιοκτησίας και τη σύνθετη ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης της αγοράς και της βιωσιμότητας.
NFTs στο Metaverse: Προκλήσεις
Εισαγωγή στις Metaverse Προκλήσεις
Η Kalpokas et al. περιγράφουν την έννοια του Metaverse ως μια «μετατόπιση που μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής ζωής στο Διαδίκτυο, με τελικό στόχο την κυριαρχία των logistics των ψηφιακών μέσων σε ολόκληρη την κοινωνία.» Η υποβάθμιση του μετασύμπαντος είναι, φυσικά, εικονική πραγματικότητα, κατανοητή με μια ευρύτερη έννοια. Τεχνικά, το μετασύμπαν είναι ακόμα πολύ μακριά. Οι πλατφόρμες υπόσχονται οικονομικά οφέλη που τους επιτρέπουν να μονοπωλούν αποτελεσματικά τους χρήστες τους, προσελκύοντας έτσι επενδύσεις.
Το μέλλον της εργασίας στο Metaverse
Λαμβάνοντας υπόψη τις πρακτικές απασχόλησης ευρύτερα, το μετασύμπαν πιθανότατα θα προσφέρει νέες ευκαιρίες εργασίας ή θα μεταμορφώσει σημαντικά τις υπάρχουσες. Σημειωτέον, το metaverse θα μπορούσε να κάνει το απομακρυσμένο γραφείο στήριγμα.
Ασφάλεια και ρύθμιση στο Metaverse
Εκτός από την προσφορά πολλαπλών ευκαιριών, το metaverse θα έχει επίσης πολλές απειλές και προκλήσεις ρύθμισης. Το μετασύμπαν δημιουργεί δεδομένα που από μόνα τους αποτελούν πηγή νέων απειλών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβάνοντας επιτήρηση, πειρατεία, κακόβουλη ανταλλαγή δεδομένων και χρήση τους για χειραγώγηση.
Απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και κλοπή ταυτότητας
Το μετασύμπαν θα δημιουργήσει έναν νέο τομέα για κυβερνοεπιθέσεις και νέες μορφές κλοπής ταυτότητας. Οι επιτιθέμενοι εκμεταλλεύονται την ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητα του λογισμικού και της τεχνολογίας του μετασύμπαντος, καθιστώντας τη διασφάλιση της ασφάλειας πιο δύσκολη από ποτέ. Επίσης, το μετασύμπαν θα διευκολύνει την εμφάνιση νέων τύπων κλοπής ταυτότητας, δεδομένου της δημιουργίας εικονικών αντιγράφων.
Η γοητεία και η προσαρμοστικότητα του Metaverse
Το metaverse συνδυάζει ροή περιεχομένου, παιχνίδια, κοινωνικά μέσα, ηλεκτρονικό εμπόριο και άλλους τομείς, έχοντας τη συνολική υποστήριξη των ενθουσιώδων φωνών. Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μετασύμπαν θα είναι ένας αυτομάτως καθηλωμένος και προσαρμοστικός κόσμος.
Ανθρώπινη-Ψηφιακή Διαπλοκή στο Metaverse
Στο μετασύμπαν, η ζωή, η εργασία, η κοινωνικότητα και η ψυχαγωγία κάνουν συγχώνευση στην ψηφιακή σφαίρα. Γεγονός που ανατανακλά την αυξανόμενη διαπλοκή των ανθρώπων με τα ψηφιακά μέσα.
NFTs στο Metaverse: Συμπέρασμα
Συμπεραίνουμε ότι τα NFT δεν είναι απλώς ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα. Αυτά τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία λειτουργούν ως καταλύτες για βαθιές κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, με ρόλο που ξεπερνά την απλή εκπροσώπηση ιδιοκτησίας. Τα NFTs αποτελούν αγωγούς για την έκφραση της δημιουργικότητας, την καλλιέργεια ψηφιακών οικονομιών και τον μετασχηματισμό των παραδοσιακών παραδειγμάτων. Το μετασύμπαν, με απεριόριστους ορίζοντές, προσκαλεί μας να εξερευνήσουμε καινοτομήσουμε στον κόσμο των NFT. Καθώς ξεκινάμε αυτό το ταξίδι, ας αποκαλύψουμε τις δυνατότητες μέσα στο οικοσύστημα metaverse-NFT. Αυτή η ερευνητική εργασία καθοδηγεί την πλοήγηση στο πολύπλευρο τοπίο, ρίχνοντας φως στην αλληλεπίδραση μεταξύ τεχνολογίας, δημιουργικότητας, οικονομίας και ηθικής.
Πηγές και Αναφορές
(1) Hurst, W., Spyrou, O., Tekinerdogan, B., & Krampe, C. (2023). Digital Art and the Metaverse: Benefits and Challenges. Future Internet, 15(6), 188. MDPI AG. Retrieved from http://dx.doi.org/10.3390/fi15060188 (2)Sheng, B.; Zhang, C.; Yin, X.; Lu, Q.; Cheng, Y.; Xiao, T.; Liu, H. (2016) Common intelligent semantic matching engines of cloud manufacturing service based on OWL-S. Int. J. Adv. Manuf. Technol., 84, 103–118.